Polskie Superfoods
Na naszym rynku znajdziemy dzisiaj bardzo wiele produktów, określanych mianem superżywności. Jednakże szukając tego typu artykułów żywnościowych niewątpliwie warto zwrócić uwagę także na nasze rodzime, polskie superfoods. Co kryje się pod tą nazwą? W odróżnieniu od śmieciowego jedzenia są to takie produkty, których spożywanie jest dobroczynne dla naszego zdrowia. Możemy tutaj śmiało wymienić: dynię, jarmuż, siemię lniane, orzechy włoskie, miód i inne produkty pszczele, żurawinę, kaszę jaglaną, rokitnik czy natkę pietruszki.
Kojarzona zwykle z amerykańskim świętem halloween dynia nie tylko wspaniale prezentuje się jako lampion, ale przede wszystkim zawiera masę składników, które wspierają naszą odporność, a jednocześnie chronią nas przed nowotworami. Wszelkiego typu kremy, zupy czy też inne potrawy z dyni są niezwykle pożywne i doskonale sprawdzają się jako dania rozgrzewające. Jarmuż z kolei to prawdziwa bomba witaminowa. Dodatkowo bogaty jest w błonnik, wapń, fosfor, magnez czy żelazo. Siemię lniane przyspiesza przemianę materii, a dodatkowo jest niezwykle pomocne, gdy zmagamy się ze zbyt wysokim cholesterolem. Orzechy włoskie, które często podjadamy zawierają duże ilości kwasów omega-3 oraz białka. Świetnie wspierają koncentrację i szczególnie osoby, które muszę przyswoić dużą ilość wiedzy, powinny sięgać po tego typu przegryzki. – https://bio-kraina.pl/
O właściwościach miodu i innych produktów pszczelich można by mówić bardzo długo. Przede wszystkim wykazują one jednak właściwości zarówno lecznicze jak i odżywcze. Doskonale sprawdzają się w przypadku przeziębień, a co więcej są bogatym źródłem witamin z grupy C, B oraz D. Nie brakuje w nich także łatwo przyswajalnego białka. Żurawina to przede wszystkim owoc o silnym działaniu antybakteryjnym. Kasza jaglana to cudowna kopalnia beta-karotenu, witamin z grupy B czy żelaza. Rokitnik natomiast jest niedocenionym źródłem witaminy C, a co więcej dostarcza organizmowi także tłuszcze omega-3 oraz omega-6. Jak więc widzimy, nasze rodzime produkty są wyjątkowe i zdecydowanie warto je włączyć do codziennej diety.